Prowadząc własną działalność gospodarczą związaną z gastronomią zdecydowanie warto pamiętać o tym, aby posiada odpowiedniej jakości wyposażenie oraz sprzęt dla pracowników. Odpowiednia odzież robocza zdecydowanie wpływa bowiem na komfort pracy.
Praca w gastronomii należy do bardzo odpowiedzialnych. Osoby, które przygotowują posiłki oraz zajmują się obsługą kelnerską powinny mieć więc zapewniony maksymalny komfort pracy oraz możliwość, aby skupić się na wykonywaniu swoich obowiązków, a nie tematach pobocznych, jak niewygodna odzież. Każdy, kto wykonuje jakąkolwiek pracę, gdzie liczy się współpraca z klientem doskonale wie, jak bardzo może przeszkadzać niewygodna odzież. Może być nieprzyjemna dla ciała, powodować podrażnienia, krępować ruchy, powodować pocenie się, co jest niedopuszczalne. Więcej informacji na stronie http://pirat.waw.pl/
Odzież dla gastronomii – co jest potrzebne
Ubrania robocze to w gastronomii – małej czy dużej po prostu podstawowe wyposażenie, bez której zarówno duża restauracja, jak również rodzinny lokal nie mogą po prostu funkcjonować. Używania odzieży roboczej również wymagają od nas przepisy. W szeroko rozumianej gastronomii wykorzystuje się przede wszystkim:
– bluzy damskie i męskie,
– spodnie damskie i męskie,
– stroje kucharskie,
– czapki kucharskie,
– fartuchy,
– kitle,
– czepki,
– zapaski.
Odzież robocza – wizytówka restauracji?
Nikt z nas nie chce przebywać w restauracji, gdzie mamy do czynienia z bałaganem, brzydkim zapachem oraz niechlujnym ubiorem kelnerów lub ogólnie – obsługi. Restauracja jest tym miejscem, gdzie szczególnie liczy się estetyka.
Zobacz także: https://easyweb.pl/praca-jesienia-jaka-odziez-robocza-bedzie-potrzebna/
Cechy dobrej odzieży gastronomicznej
Odzież gastronomiczna w zasadzie niczym nie różni się od odzieży dla innych branż. Być może warto zwrócić uwagę na to, aby charakteryzowała się bardzo dobrą estetyką wykonania oraz designem – z powodów, o których była mowa wcześniej. Dodatkowo do podstawowych zalet odzieży gastronomicznej zdecydowanie warto zaliczyć:
– dokładność szycia,
– wygodę,
– dobre układanie się na ciele,
– różnorodność kolorystyczną,
– delikatność dla ciała,
– skuteczne odprowadzanie potu,
– łatwość usuwania zabrudzeń,
– elastyczność,
– możliwość prania w wysokich temperaturach.
Odzież gastronomiczna powinna być przede wszystkim wygodna oraz nie krępować ruchów. To szczególnie ważne w przypadku kucharzy lub kelnerów, którzy donoszą jedzenie do stolika.
1 Comment