Mandarynki, pomarańcze oraz grejpfruty można spożywać na wiele sposobów, np. świeże lub w formie soku. Dlaczego są niezastąpione szczególnie jesienią i zimą? O tym piszemy poniżej.
Mandarynki, pomarańcze i grejpfruty
Cytrusy są skarbnicą wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin C,B, folianów, a także flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Mają działanie oczyszczające, chronią przed rozwojem nowotworów, miażdżycą i wspomagają odchudzanie. Jeśli jednak skupić się na poszczególnych rodzajach cytrusów i ich cennych składnikach, to warto wspomnieć, że pomarańcza zawiera beta-karoten, witaminy z gruby B oraz potas. Mandarynka ma trzy razy więcej witaminy C niż jabłko, natomiast grejpfrut to bogactwo przeciwutleniaczy, dlatego jest niezastąpionym składnikiem menu osób odchudzających się.
Cytrusy źródłem witamin
Owoce cytrusowe są także niezbędnym elementem diety w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy szczególnie narażeni na wirusy grypy i przeziębienia. Ze względu na duże ilości witaminy C w składzie, cytrusy pomagają zwalczyć infekcje oraz zwiększają oporność organizmu.
Drogocenne witaminy znajdują się zarówno w świeżych owocach, jak i sokach. Marka Limenita oferuje szeroki wybór smaków cytrusowych: sok z pomarańczy, mandarynek oraz cytrusów. Podobnie jak inne produkty marki Limenita, można je kupić w sklepach Auchan, Carrefour, E. Leclerc, Stokrotka oraz halach Makro i Selgros.
Leave a Reply