Grudzień to czas, kiedy zaczynamy wyczekiwać już Świąt i chętnie oddajemy się czynnościom, które tworzą przytulną, rodzinną atmosferę. A co lepiej nastraja i rozgrzewa niż gorąca herbata i popołudniowe pieczenie ciasteczek? Mikołajkowe, adwentowe, jako ozdoba na choinkę, na prezent lub na przedświąteczne spotkania w gronie bliskich. Jest tyle powodów, by wykorzystać ten miesiąc na słodkie kulinarne eksperymenty! Tym bardziej, że nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki z mąkami Lubella.
Jak wyczarować wyjątkowy nastrój
Korzenny zapach wypieków unoszący się od progu domu, wspólne dekorowanie ciasteczek i słuchanie świątecznych piosenek – są chwile, które potrafią stworzyć w domu wyjątkowy nastrój. Nieważne, czy w wykrawaniu ciasta pomaga ci mama, dzieci czy najlepsza przyjaciółka – ważne, że spędzacie czas razem. A czy jest coś pyszniejszego niż własnoręcznie robione ciasteczka wzięte na drugi dzień do pracy, czy zapakowane dzieciom do szkoły?
To również okazja, by poćwiczyć swoje kulinarne talenty: wypróbować kilka przepisów, zmieniać i dodawać składniki tak, by stworzyć niepowtarzalne ciasteczkowe dzieło. Z tych eksperymentów na pewno będą zadowoleni najmłodsi domownicy, którzy z chęcią będą tworzyć swoje własne, kreatywne formy. I my dajmy się ponieść świątecznej fantazji.
Prezent od serca
Przedświąteczne wypieki to idealny sposób na obdarowanie bliskich. Nie musimy z tym czekać do Świąt! Obwiązane wstążeczką ciasteczka możemy podarować przyjaciółce na Mikołajki, a zapakowane w pudełeczko z pewnością ucieszą dziadków, tym bardziej jeśli będą udekorowane przez wnuków. Warto się skusić również na większe ciasteczko i upiec np. tartę. Przyniesiona do pracy na pewno ucieszy i poprawi humor nawet w poniedziałek!
Mąka to podstawa
Podstawą każdego wypieku jest mąka. Warto zwrócić na nią szczególną uwagę, ponieważ to ona odpowiada za konsystencję ciasta i powinniśmy dopasować ją do rodzaju wypieku. Mąki Puszyste Lubelli: uniwersalna lub tortowa, sprawdzą się do wszystkich ciast i ciasteczek. Natomiast jeśli zależy nam na kruchości ciasta, warto sięgnąć po krupczatkę. Dla szukających innowacji nada się natomiast mąka Lubella Pełne Ziarno 3 zboża.
Dla chcących zbudować świąteczną atmosferę, mamy pyszne inspiracje na ciasteczka. Te małe…i duże.
TARTA Z KREMEM PIERNIKOWYM I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Tarta:
– 280 g Mąki Puszystej Krupczatki Lubella
– 150 g zimnego masła
– 80 g cukru pudru
– 1 żółtko
– 1 łyżeczka śmietany
– szczypta soli
Krem piernikowy:
– 2 płaskie łyżeczki kakao DecoMorreno
– słoik powideł śliwkowych Łowicz
– 150 g czekolady mlecznej
– 150 ml śmietanki 36%
– 100 g miękkiego masła
– 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatki:
– cukrowe gwiazdki
– świeża żurawina do dekoracji
Wykonanie:
Tarta:
Ze składników na tartę wyrobić ciasto, wyłożyć spód formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec 20 minut.
Wyjąć, ostudzić.
W międzyczasie przygotować krem piernikowy.
Spód wypełnić 3 łyżkami powideł, kolejno posmarować kremem piernikowym i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny do stężenia kremu.
Opcjonalnie udekorować gwiazdkami oraz świeżą żurawiną.
Krem piernikowy:
Czekoladę roztopić razem z kremówką, ostudzić.
Miękkie masło zmiksować, miksując wlewać roztopioną czekoladę i wsypać przyprawę do piernika oraz kakao.
KORZENNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ŻURAWINĄ
Składniki:
– 160 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
– 180 g cukru trzcinowego
– 100 g masła
– 60 g kakao DecoMorreno
– 1 duże jajko
– 1 łyżeczka przypraw korzennych
– po 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
– 1/3 szklanki świeżej żurawiny
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, wbić jajko i zmiksować.
Wsypać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia oraz sodę i zmiksować.
Dodać świeżą żurawinę i wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
Z ciasta formować duże kulki (można nabierać łyżką do lodów) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie.
Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 10 minut.
Ściągać z blaszki dopiero po lekkim przestudzeniu, inaczej mogą się pokruszyć.
Leave a Reply